Kao visoka stražarska kula nad Beogradom uzdiže se Avala, mali planinski gigant sa starim rudarskim prolazima koji sežu duboko u njeno jezgro. Ova planina, koja ulazi u tu kategoriju za tek 11 metara, nalazi se na samo 10 kilometara od Beograda.

Izvor https://belgrade-beat.com/

Danas omiljena izletnička destinacija Beogradjana, a nekada je bila moćno uporište  civilzacija koje su izgubljene i pronadjene u ovoj zemlji. Avala je uvek izazivala radoznalost i istrazivača i ljudi koji žive u njenoj senci.

Listopadna i borova šuma sa 8 izvora sveže planinske vode sada je zaštićeno prirodno bogatstvo i idealno izletište za svi koji vole rekreaciju i žele provesti aktivan vikend.

Nakon pauze, neka vas put povede do samog vrha Avale, gde možete uživati u jedinstvenom pogledu na predivni pejzaž. Dočekaće vas simbol Beograda i njegove okoline –  Avalski toranj.

Današnja kula sa svojih 204 metara je kao i njen prethodnik najviša zgrada na Balkanu. Otvorena je 21. Aprila 2010. godine, neposredno ispod lokacije stare kule koja je uništena 1999. godine tokom NATO bombardovanja.

Izvor https://www.falcon.rs

Posetioci mogu da uživaju u spektakularnom pogledu na ceo Beograd i okolinu od kafića na vrhu do koga stižu dva lifta. Kula je otvorena za posetioce svaki dan osim ponedeljkom.

Nekoliko minuta hoda vodi vas do samog vrha Avale, a zeleni put vodi do spomenika nepoznatom junaku. Posvećen nepoznatom srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata, ova skulptura Ivana Mestrovica je u obliku mauzoleja sa 8 karijatida. Karijatide su stubovi u  obliku ženskih figura, ovom slučaju svaki stub predstavlja ženu iz drugačijeg istorijskog regiona Jugoslavije. Dovršen je 1938. godine i nalazi se na lokaciji nekadašnjeg srednjevekovnog grada Zrnova.

Poslednji tragovi grada uništeni su 1934. godine dinamitom za dva dana po naredbi kralja Aleksandra I karadjordjevica kako bi se očistio plato za spomenik. Ovaj spomenik je bio od velikog istorijskog značaja za Jugoslaviju, drzavu formiranu nekoliko godina ranije.

Iako se konture stare tvrdjave mogu samo zamisliti, Zrnov je nekada predstavljao značajan strateški lokalitet koji opisan u srpskoj epskoj poeziji.

 Zahvaljujući svom jednistvenom izgledu i značaju u životima civilazcija koje su ovde osnovale prva naselja, Avala je inspirisala brojne legende. Tajni rudnici, drevne tvrdjave i mistične moći su bile stvari u koje su stanovnici ove jedinstvene planine verovali.

Avala je planina vulkanskog porekla, i kao nasledje ove moćne sile prirode, ova planina danas obiluje rudama koje su ovde minirane od davnina.

Izvor https://www.itinari.com

Dolaskom Rimskog carstva Avala je postala važno rudarsko mesto gde su rude olova, srebra, gvozdja i žive minirane za carstvo u “Šupljoj steni”.

Danas planina i dalje obiluje mineralnim blagom iako su stari rudnici dugo zatvoreni, a baš kao i oni drevni rudarski pioniri, danasnji rudari nas i dalje iznenadjuju novim otkrićima.

Nedaleko od “Šuplje stene” otkriven je potpuno novi mineral koji je dobio ime po planini –  Avalit, a možemo samo zamisliti koja su daljnja otkrića skrivena u vekovima starim rudnicima Avale.

Da li su Argonauti posetili Avalu?

Prema jednoj prići, legendarni Argonauti su posetili Avalu u potrazi za zlatnim runom. Ako bismo mogli da verujemo takvoj interpretaciji epske pesme Argonautika iz 3 veka pre nove ere, pesnika Apolonija. Prema njemu, Argonauti su na čelu sa Jasonom, plovili brodom Argo duž reke Istar (Dunav) i naišli na veliku pustinju Laurion (Deliblatska pescara) i planinu Angurion (Avala).

Argonauti su krenuli u ovu poznatu pustolovinu u potragu za legendarnim zlatnim runom. Ove pretpostavke još uvek nisu istorijski potvrdjene ali bi mogli da inspirišu neke buduće istraživače i pustolove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *