Na jugozapadu Srbije, izmedju Ivanjice i Novog Pazara, nalazi se Golija – jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Rezervat biosfere “Golija – Studenica” uključen je u UNESCO-voj listi.

Izvor https://steemit.com

Lepote Golije

Turistima su potrebni dani istraživanja da bi bar malo upoznali sve lepote koje ovo zaštićeno stanište krije. Najviši vrh Golije je Jankov kamen (1833m), onda slede Bojovo brdo (1748m), Pašina česma (1725m) i drugi. Sa ovih vrhova se pruža izuzetan vidik prostranstva golijskih pašnjaka, šuma, livada ali i dalje na vrhove Kopaonika kao i obrise Prokletija i Komova.

Golija je svojim lepotama gotovo nenadmašna, posetioci se mogu iznenaditi u svakom kutku ovog prirodnog raja. Elementi koji čine Goliju tako posebnom su njene neprohodne šume, bujni pašnjaci, čisti izvori koji se mogu naći svuda, kao i stanovnici koji poštuju tradicionalnu nošnju.

Golija može nositi epitet vazdušna banja, zbog tri razičita klimatska reona. Dolinski sa brdskim, obuhvata prostore do 700m nadmorske visine, a karakteriše se umerenom kontinentalnom klimom. Prelazni obuhvata prostore izmedju 700m i 1300m nadmorske visine, i odlikuje se dugim i oštrim zimama, te letima sa toplim danima i svežim noćima. Treći, planinski reon je iznad 1300m nadmorske visine i odlikuje se dugim oštrim i hladnim zimama, te kratka i prohladna leta.

Izvor https://steemit.com

Na putu Kumanica – Belev vode nalazi se Tičar jezero, čija je dobina 10-15m. Jezero je obrazovano od atmosferskih voda i jezerska voda je vremenom rastvarala stene na stvom dnu, tako da se basen udubljivao do izdana odakle jezero i danas dobija vodu za održavanje.

Takodje treba spomenuti i jezero Nebeska suza na Okruglici, koje se nalazi na 1495 metara nadmorske visine. Jezero je nastalo kao rezultat jednog zemljotresa 1974. godine. Na livadama Golije, u poredjenju sa našim ostalim planinama, nema ni kamička, što je čini pogodnom destinacijom za skijanje, jer je prepuna prirodnih ski staza.

Na Goliji se mogu naći spomenici koji potiču sa kraja 12. i početka 13. veka kao što je crkva sv. Preobraženja u Pridvorici. U selu Gradac nalazi se „Gradački krst” koji je neuobičajeno velikih dimenzija. Na njemu se nalaze ranohrišćanski simboli i slova ispisana 1622. godine.

Izvor http://uzickarepublikapress.rs

Takodje, na planini se nalazi i crkva u selu Ostatija i udaljena je 46km od Ivanjice, podignuta je još u vreme Nemanjića. Još jedna znamenitost iz doba Nemanjića koja se može posetiti u podnožju planine je Rimski most koji je udaljen od Ivanjice 17km. Iako mu je ime Rimski, veruje se da potiče iz doba najveće srpske dinastije. Ovaj jednolučni most je obnovljen i konzerviran, dugačak je 14 metara i širok 2,40 metara.  

Golija kao carstvo života

Planinu u rano proleće opsedaju skupljači lekovitog bilja koja u Goliji ima više od 100 vrsta. I pored neplanske eksploatacije Golija je ostala prebogata šumom, tako da se u nekim deolovima mogu naći stabla visoka i do 40 metara.

Na Goliji je zabeležno 1091 vrsta živog sveta, zatim 117 vrsta i varijeteta algi, 40 vrsta mahovina(Bryophyta), 7 vrsta lišajeva (Lichenes) i 75 vrsta gljiva (Mycophyta).

Kao što svako područje ima svoj simbol prepoznatljivosti i svoje obeležje, za Goliju možemo slobodno reći da je centar reliktnih biljnih vrsta i carstvo planinskog javora. Ova biljka na planini gradi svoje najlepše i najočuvanije lišćarske i lišćarsko-četinarske šume. Bitno ja napomenuti da je ova vrsta biljaka preživela ledeno doba i da je u svom prirodnom obliku danas fragmentarno očuvana. Sa aspekta očuvanja florističke raznovrsnosti poseban značaj ima zelenika (Ilex aquifolium).

Izvor http://www.seloturizam.com

Golija je inače prebogata divljači i njome danas krstare lovi na vukove, lisice, divlje svinje, medvede, jazavce, jelene i zečeve. Jež, alpska rovčica, slepo kuče, puh lešnjikar, lasica, mrki medved i vuk su samo neke od 22 vrste koje su ustanovljene na Goliji. Na lovištima Čemernica, Grabovica i Golija dozvoljen je lov na na srne, divlje svinje i zečeve. Deset vrsta životinja je zaštićeno zbog svoje prirodne retkosti, medju kojima su vuk, lasica, veverica itd.

Još jedni od značajnih stanovnika Golije su ptice, čak 95 vrsta njih! Zbog ove raznovrnosti, Golija je jedna od važnih planinskih orntioloških centara. Njihovo prisustvo u različitim tipovima staništa, pokazuje koliko je raznolik svet ptica.

Na Goliji se možete smestiti u planinarskom domu „Golijska Reka“ koji se nalazi u samom srcu Golije, i privatnom smeštaju koji vam može obezbediti „Turistička organizacija opštine Ivanjica“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *