Banje su veliki potencijal Srbije i srpskog turizma. One obiluju izvorima tople i hladne mineralne vode, i lečenje u njihovim vodama potiče još iz perioda rimskog carstva. Većina ovih banja je smeštena u prirodnim okruženjima – dolinama, brdima i podnožju planina.

Moguće je posećivati ih leti i zimi, i većina poseduje specijalizovane medicinske ustanove koje pružaju različite tretmane. Bogatstva minerala u vodama ovih banja se razlikuju te se i njihove lekovite mogućnosti razlikuju od banje do banje. U ovom tekstu izdvajamo tri od pedesetak banja koje se nalaze u Srbiji

Izvor https://banjeusrbiji.com

Mataruška banja

Mataruška banja se nalazi u centralnoj Srbiji, 8 kilometara od grada Kraljeva, na desnoj obali Ibra. Nalazi se na nadmorskoj visini od 215 metara u parku veličine 15 hektara.

Klima u banji se dosta razlikuje od klime u Kraljevu, pošto se nalazi u planinskom i šumskom području. Temperatura je niža nego u gradu tokom cele godine a i temperaturne oscilacije su veoma manje.

Boravak u banji je posebno prijatan leti, zbog snižene temperature i povećane vlažnosti vazduha zbog dejstva vegetacije. Ove promene deluju okrepljujuće na organizam zbog čistoće vazduha koji je ispunjem šumskim ozonom. Prijatne letnje noći pospešuju veoma čvrst i dobar san.

Izvor https://banjeusrbiji.net

Dani su vedri a kiše retke, one su najobilnije u Maju i Novembru. Kratkorajni pljuskovi tokom leta samo povećavaju količinu ozona u vazduhu. Banja je obilna zelenilom, pored listopadnih i četinarskih šuma ima puno cveća i ukrasnog drveća. Tu se nalaze lipa, breza, kesten, javor, jela, smrča, ruže, karanfili itd. Banja takodje poseduje svoj cvećnjak sa toplim lejama.

Mataruška banja ima najjaču sumporovitu vodu u Srbiji, ona dolazi iz dubine veće od hiljadu metara. Mineralna voda Banje je veoma lekovita. Najvažniji sastojak mineralne vode je sumporvodonik, njegov nedostatak u organizimu je uzrok raznih bolesti. Ove bolesti uključuju hroničnu reumu, oboljenja kože, vena i arterija, anemija itd.

U ovoj banji se leče reumatizam zglobova, išijas, oboljenje kičme, rahitis, hronično zapaljenje vena, tuborkolozno oboljenje zglobova itd.

Ribarska banja

Izvor https://www.turizamkrusevac.com

Lekovite vode Ribarske Banje ravne su lekovitim vodama u francuskim Pirinejima i medju najboljim su na svetu. Lekovita voda u ovoj banji pomaže u lečenju koštano-zglobnih, ortopedskih i degenaritvnih oboljenj ali i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Spa program pomaže u postizanju optimalnog načina življenja i očuvanja zdravlja.

1834. godine Knjaz Miloš je naredio da se naučno ispitaju vode Ribarske Banje na Medicinskom Fakultetu u Beču. Ova godina je uzeta kao godina početka rada banje na naučno utemeljenom saznanju.

Ribarska banja akcenat stavlja na najbolji lek – prevenciju. Pored spa i medicinskih programa nudi različite prateće sadržaje koji dovode do optimalnog stanja organizma.

Ovu banju su posećivale sve krunisane glave Srbije, od njenog oslobodjenja pa do danas. Zbog njene široke ponude i potpunog doživljaja, kao i zbog brojnih nagrada i priznanja Ribarsku banju nazivaju kraljevska banja!

Gamzigradska banja

Izvorhttp://www.zamedia.rs

Gamzigradska banja se nalazi u istočnoj Srbiji, 11km zapadno od grada Zaječara. Leži na 160 metara nadmorske visine u dolini donjeg toka Crnog Timoka. Ona je pod uticajem kontinetalne klime i okružena šumovitim brežuljcima i predstavlja vrlo ugodan i tih kutak za lečenje, rekreaciju, odmor, ribolov itd.

Banja se odlikuje nedirnutom prirodom i veoma čistim vazduhom. Takodje poseduje i park pun zelenila i cveća koji je udaljen od urbane sredine.

U banji se nalazi specijalna bolnica koja je specijalizovana za rehabilitaciju oboljenja perifernih krvnih sudva i vibracionu bolest. U bolnici se takodje vrši opšta rehabilitacija koja uključuje bolesti vezivnog tkiva, zglobne oblike reumatizma, ortopedske bolesti, neurološka oboljenja kao i anomalije dečjeg uzrasta.

Specijalna bolnica sadrži dva zatvorena bazena sa termomineralnom vodom, od kojih je veći za odrasle dok je manji za decu.  Termomineralna voda se koristi i u mineralnim i galvanskim kadam, lokalnim kupkama, zatim za podvodnu masažu i  za ginekološko orošavanje. Specijalna bolnica primenjuje i elektroterapiju najsavremenijim aparatima.

Izvor https://amazingserbia.com

Banje se uglavnom posećuju zbog koščanih tegoba, a oko 80% stanovništva Srbije ima problema sa kičmom. Ove teboge se pojavljuju uglavnom izmedju 20 i 55 godina, te je veoma važno lečiti ih što ranije.

Naravno, mogućnost prevencije je na prvom mestu, ali se savetuje da što ranije sanirate vaše povrede. Ipak, telo se najbolje najbrže oporavlja kod mladih ljudi. Ne propustite mogućnost lečenja raznih problema u Srbiji, iskoristite mineralno bogatstvo naših voda kao što su stanovnici ovih prostora to radili vekovima pre nas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *