Izmedju Aleksinca i Sokobanje nalazi se akumulativno Bovansko jezero. Ova veštačka akumulacija je nastala 1978. godine gradnjom brane sa zadatkom da zadrži tokove brdskih i planinskih reka. Samim procesom blokade jezero takodje ima zadatak da akumulira velike količine vode.

Izvor https://www.youtube.com/watch?v=Kujx9m70LUs

Ribolovački raj!

Ovo jezero je tokom cele godine pogodno za ribolov. Bogato je raznim vrstama ribe, i to kapitalnim primercima: som, smudj, šaran, mrena, deverika, štuka.. Hvatani su primerci soma do 100kg, smudja i štuke do 10.

Bela riba se može pecati po celom jezeru, a ako želite loviti grabljivice, morati naći pravo mesto na jezeru. Neke ribe mogu loviti početnici, dok je za neke potrebno malo više ribolovačkog iskustva. Nebitno je da li ste strastveni ribolovac ili tek povremeni rekreativac u ovom sportu, Bovansko jezero je mesto za vas!

Takodje je bitno napomenuti da je vožnja motornim čamcima po jezeru strogo zabranjena, zbog vodosnabdevanja grada Aleksinca. Svake godine se održava regata jedrilica u Aprilu i Septembru.

Izvor
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Bovansko-jezero.jpg

Bovansko jezero kao odmaralište

Ovo jezero ima nekoliko uredjenih plaža za kupače, voda u jezeru je veoma prijatna za kupanje. Vrlo je pogodno za aktivnosti kao što su jedrenje, veslanje, vožnja pedalina. Ako ste voljni za neke druge aktivnosti na vodi, moguće je iznajmiti odgovarajuću opremu.

Obale su najsredjenije u delovima gde je jezero najdublje i najšire. Plaža je sastavljena od sitnog belog peska ili šljunka ima postepeni ulazak u vodu, te je kao takva veoma privlačna za turiste. Kupališta imaju takodje i terene za odbojku. Na obali jezera ima dosta objekata za smeštaj, kafiće uz samu vodu, prodavnice  kao i veliki parking za posetioce.

Pored jezera takodje ima i mesta za kampovanje, kamp prostor nije sasvim idealan, ali vas to ne treba sprečiti, šta fali malom izazovu! Jezero je bukvalno oaza oko koje se prostire šuma u kojoj možete videti neku od divljih životinja kao što su lisica, srna, zec itd.

Ako niste raspoloženi za kampovanje, možete se smestiti u Sokobanji, jezero je daleko svega tridesetak minuta vožnje biciklom. Možete samo zamisliti zdravstvene beneficije od svakodnevnog plivanja i vožnje bicikla!

Izvor https://serbeauties.com

U slučaju da niste sigurni gde provesti odmor, Bovansko jezero je definitivno naša preporuka. Čak i slučajna poseta ovom prelepom mestu može uticati na to da postane jedna od vaših omiljenih destinacija za uživanje i relaksaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *