U istočnoj Srbiji nalazi se planina koja prirodni fenomen kraškog reljefa – Rtanj. Planina se izdiže naglo iz ravnice i ima gotovo putpuno pravilni piramidalni oblik. Šiljak je najviši vrh sa visinom od 1561 metar.


https://www.soko-banja.org

Planina Rtanj je poznata po brojnim pećinama, jamama, podzemnim izvorima,  lekovitom bilju i drugim kuriozitetima i neobjašnjivim pojavama. Zbog specifičnog izgleda postoje razne legende vezane za ovu planinu, a naučnici pokušavaju da dokažu da je nekada zaista bila piramida.

Rtanj je jedna od najomiljenijih planinarskih destinacija u Srbiji. Planinari su uvek privučeni ovom planinom, kako početnici tako i iskusni planinari koji se ovde kondiciono pripremaju za ozbiljnije uspone po svetu. Pored planinara Rtanj posećuju i avanturisti kao i zaljubljenici u prirodu.

Foto – Privatna arhiva

Mistična planina

Vrh je pristupačan čak i bez pomoći vodiča, zahvaljujući obeleženim stazama koje se nalaze na različitim stranama planine. Ipak, penjanje u zimskim uslovima se ne preporučuje planinarima bez iskustva i opreme. Takodje je bitno napomenuti da treba izbegavati uspon ka vrhu tokom grmljavine, jer je vrh često izložen udarima gromova, što se može videti po raznim brazdama.

Boravak na vrhu pruža neverovatan osećaj. Ako je vidiljivot povljna, sa Rtnja je moguće videti druge planine Srbije. Može se videti Avala na severu, kao i Šar-Planina ako je vidljivost izvrsna. Zbog ovoga Rtanj ima naziv i „Mistična planina“, jer je vidljiva sa svih strana.

Foto – Privatna arhiva

Na vrhu Šiljak nalaze se ostaci kapele Svetog Djordja koju je 1934. godine sagradila Greta Minh u sećanje na pokojnog muža Juliusa, koji je tada bio vlasnik rudnika uglja u podnožju Rtnja. Devedesetih godina prošlog veka vandali su srušili kapelu verujući da se u njoj nalazi skriveno blago.

Najpopularniji planinarski događaji na Rtnju su republičke akcije “Božićni uspon” koji se održava u Januaru u organizaciji OPSD „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara i “Noćni uspon” koji se održava u Julu u organizaciji planinarskog kluba “Šiljak” iz Boljevca, a svake godine ovi događaji privlače i do hiljadu planinara iz celog regiona.

Foto – Privatna arhiva

Zanimljivosti o planini Rtanj

Planina Rtanj je poznata i po lekovitim travama i endemskom bilju koje raste na njenin padinama i od kojih se pravi popularni Rtanjski čaj. Ovo bilje je posebno zbog toga što raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno. U okviru manifestacije „Sv Jovan Biljober“ svake godine 07. Jula se organizuje izlet do Rtnja. Tokom ovog izleta (izleti po Srbiji su nešto posebno!) posetioci mogu da beru lekovito bilje na padinama Rtnja uz pratnju stručnih vodiča.

Sva voda sa visine sliva se u podnožje planine pomoću šupljina koje se nalaze unutar same planine. Ove šupljine su ustvari odlika kraškog reljefa, pa se zato u podnožju nalazi veliki broj izvora pijaće vode.

Izvor https://www.kurir.rs

Značajnu turističku atrakciju i svojevrstan kuriozitet predstavlja jama Ledenica, koja se nalazi na jugoistočnoj strani najvišeg vrha Rtnja. Ulaz u jamu je na dnu plitke vrtače, širine oko 20 metara u prečniku. Dužina jame je 50 metara, ulaz se postepeno sužava, na kraju se ulazi u prostranu dvoranu, širine 15 i visine 10 metara. Unutrašnja temperature je prilično ujednačena tokom cele godine, od -2 preko leta do -4 zimi.

Od ostalih turističkih i planinarskih destinacija u blizini Rtnja mogu se obići planina Malinik sa Lazarevim kanjonom i Lazarevom pećinom. Planine Veliki krš i Borski Stol kod Bora, izletište Grza, Sokobanja, arheološko nalazište Felix Romuliana iz trećeg veka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *