Čomolungma ili nama poznatiji kao Mont Everest (Mount Everest), je planinski vrh koji pripada Himalajima, i koji moramo posmatrati sa poštovanjem. Ovaj planinski vrh nam prikazuje kako ono najlepše, tako i najstrašnije što priroda može podariti.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti 13 zanimljivih činjenica o Mont Everestu.

sve o mont everestu - mont everest
Sve o Mont Everestu

Uživajte!

Mont Everest – 13 Zaminljivosti

1. Sa visinom od 8848 metara Mont Everest je najviša planina na svetu. Svakog proleća stotine ljudi iz celog sveta posećuje Nepal u nadi da će osvojiti najviši vrh na krov sveta.

2. Mont Everest se nalazi u području zvanom Khumbu dolina, deo je himalajskog planinskog masiva koji je dom za 8 od 10 najviših planina na svetu.

3. Sir Edmund Hillary i nepalski Šerpa Tenzing Norgay prvi su se popeli na Everest 1953. godine.

4. Na južnim padinama Everesta je veliki ledopad Khumbu. Jedini način da dođete do vrha na južnoj strani Everesta je popeti se preko ovog slapa od leda. Khumbu se sastoji od velikih blokova leda i stalno se kreće i menja – još je poznat i kao najopasnijih 1,6 kilometara na svetu.

5. U 2014. godini je 16 Šerpa izgubilo život dok su popravljali užad na Khumbu. Kao znak poštovanja te je sezone otkazan svaki uspon na Everest.

khumbu - mont everest
Khumbu – u blizini Mont Everesta

6. Potres jačine 7,8 stepeni po Rihteru devastirao je Nepal 2015. godine usmrtivši gotovo 9.000 ljudi. Potres je pokrenuo veliku lavinu na Everestu koja je prošla kroz bazni logor pri čemu je poginulo 22 osobe.

7. Zbog visine Everesta svi se penjači moraju aklimatizirati kako bi svoja tela priviknuli na manjak kiseonika na velikim visinama. Postupak uključuje aklimatizaciju postupnim penjanjem u trajanju od nekoliko dana ili nedelja.

8. Tim leti iz Kathmandua do Lukla (2880m) malim avionom ili helikopterom. Zatim počinju desetodnevni uspon kroz dolinu Khumbu do Everest baznog kampa (5360m). Hodaju u prosjeku samo pet sat dnevno.

Udaljenost od Lukle do baznog kampa je 64 kilometra, a deli ih visinska razlika od 2480 metara. Uspon traje 10 dana jer ljudskom organizmu treba vremena da se privikne na visinu.

9. Nakon što dođu do baznog kampa za tim počinje proces rotacije – to podrazumeva penjanje do kampa Jedan ili Dva gde provedu noć, a onda se ponovo vraćaju u bazni kamp. Sa svakom rotacijom penju se do više nadmorske visine sve dok konačno ne krenu u osvajanje vrha.

10. Svaki put kad rade rotaciju alpinisti i njihovi vodiči moraju proći kroz ledeni slap Khumbu, što je izuzetno opasno. Kroz Khumbu se penju noću kad je hladnije, da se smanji opasnost odlamanja ledenih blokova.

Neke ekspedicije koriste druge obližnje vrhove kako bi aklimatizovali penjače i na taj način ograničavaju vreme provedeno na Khumbu.

11. Od prvog osvajanja vrha 1953. godine, u pokušaju osvajanja vrha je poginulo 287 ljudi. Većina je izgubila život usred padova, lavina i teških visinskih bolesti.

12. Nedostatak kiseonika na velikim visinama može uzrokovati skupljanje vode u plućima ili na mozgu, poznatiji kao visinski edem pluća (HAPE) i visinski edem mozga (HACE).

13. Piloti na Everestu upravljaju B3 helikopterima koji su poznati po odličnom učinku na visokim nadmorskim visinama. Oni mogu leteti na visini i do 7 kilometara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *