Sa slikovitim pejzažima i zagarantovanim mirom, evropska odmarališta na jezerima su jedna od najtraženijih na svetu. U ovom teksu ćemo vam nabrojati neka od najlepših, bez nekog posebnog rasporeda.

JEZERO ANNECY – FRANCUSKA

Izvor: https://www.yakaygo.com

Omiljeno jezero mnogih evropskih posetilaca, jezero Annecy uglavnom ima sve što želite od jezera. Pod tim mislimo na idilični planinski pejzaž, svež alpski vazduh, hladne plave vode i mnoštvo prelepih gradova i sela koje treba istražiti. Takodje je odlična baza za istraživanje ostatka prelepe regije Savoja. Isprobajte sam grad Annecy, veličanstveni Mont Blanc kao i srednjevekovna sela Ivoire i Ženeva.

ŽENEVSKO JEZERO – ŠVAJCARSKA

Izvor: https://wevillas.com

Nedaleko od jezera Annecy nalazi se jedno od najpoznatijih jezera u Evropi – Ženevsko jezero. Ovo jezero je ujedno i jedno od najvećih jezera na starom kontinentu, obuhvata Francusku i Švajcarsku. Smešteno ispod predivnih Alpa, Ženevsko jezero je poznato po svojim ledenim plavim vodama, obliku polumeseca i mnogim atraktivnim selima, dvorcima i gradovima koji okružuju njegove obale. Posetite srednjevekovni Ivoire, član udruženja “Najlepša sela Francuske” ili Chateu de Chillon, bajkoviti dvorac koji posmatra jezero.

JEZERO GARDA – ITALIJA

Izvor: https://lux-camp.co.uk

Jezero Garda je definitivno medju najromantičnijim destinacijama u Evropi, ako ne i u svetu. Gde možete pogrešiti s prekrasnim planinskim jezerom okruženim neverovatno lepim selima? Svaka od zajednica na jezeru se veoma razlikuje od drugih, od srednjevekovnog dvorca do slikovitog sela prepunog cveća i kuća pastelnih boja.

JEZERO SAIMAA – FINSKA

Izvor: https://shootinfo.com

Pokrivajući ogromnu površinu od 4.400 kvadratnih kilometara, jezero Saimaa je četvrto po veličini jezero u Evropi, takodje i jedno od najlepših. Jedna od od najslikovitijih znamenitosti u Finskoj, većina jezera je prošarana sa 14.000 malih ostrva različitih oblika, tako da izgleda kao vodeni lavirint. Ljudi iz Skandinavije definitivno vole da ostanu aktivni, preko leta popularne aktivnosti su biciklizam, vožnja kanuom i planinarenje dok je skijanje popularno zimi.

JEZERO KONIGSSEE – NEMAČKA

Izvor: www.munich-insider.or

Smešteno u jugoistočnom delu Nemačke na granici sa Austrijom, nalazi se prelepo jezero Konigsee – najdublje i najčistije nemačko jezero. Ova oblast se već vekovima koristi za rekreaciju na otvorenom – vladari bavarske kraljevske porodice i lokani vladari Berchtesgadena i Salzbura su nekada lovili ovde. U skladu sa svojim čistim i prirodnim okruženjem, samo putnićki brodovi koje pokreće električni pogon, veslanje i pedaline su dozvoljeni na jezeru od 1909. godine.

JEZERO HALLSTATTERSEE – AUSTRIJA

Ovo prelepo austrijsko jezero nalazi se na UNESCO-voj listi svetske i kulturne baštine i uziva u opuštenoj atmosferi – veoma daleko od gužve. Okruženo ogromnim planinama, jezero Hallstattersee se nalazi u srce regije Salzkammergut. Pre 4000. godina ovo mesto je bilo naseljeno keltskim plemenima. Danas je to izuzetno fotogenično mesto sa vodom koja je kao ogledalo. Okruženo je je strmim liticama i tipično aktraktivnim austrijskim selima.

JEZERO KOMO – ITALIJA

Izvor: https://darkrome.com

Postoji „ono nešto“ vezano za ta jezera na severu Italije, a jezero Komo je verovatno najlepše od svih. Ovo veoma elegenatno odmaralište leži u senci Retskih Alpa i njegova obala je ukrasena lepim selima. Inače, ovo jezero je omiljeno evropsko odmaralište glumca Dzordza Klunija. Obavezno posetite poznati Bellagio, veoma atraktivni tradicionalni grad i centralno sedište turizma u ovo predelu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *