Prirodni fenomen vodopada je fascinantan za aspolutno svakog turistu. Njihova lepota vekovima očarava čovečanstvo. Putevi do najpopularnijih vodopada u svetu su većinom uredjeno sredjeni, kao velike turističke atrakcije privlače milione turista svake godine. Tim rečeno, neki vodopadi zahtevaju dugo planinarenje i pešačenje turista da bi kao nagradu dobili uživanje u njihovom prizoru.

U ovom tekstu ćemo spomenuti neke od najpopularnijih vodopada u svetu, koji uključuju:

  • Angel Falls
  • Nijagarine vodopade
  • Viktorijine vodopade
  • Yosemite Falls
.advgblist-ab64c2bb-3194-48f9-9e94-a2b68b40a83b li { font-size: 16px; margin-left: 20px }

Takodje ćemo spomenuti i neke koje poseduje naša prelepa Srbija.

Angel Falls

Angel Falls, najviši vodopad na svetu, pada skoro čitav kilometar (ukupan pad od 979m sa 807m slobodnog pada) sa ravnog vrha planine (Tepui u a autohtonom jeziku Pemona). Tepui iz kojeg Angel Falls pravi dramatičan ponor poznat je kao Autiantepui, što znači Planina Boga zla kao i Đavolja planina.

Postojanje vodopada nam se činilo paradoksalnim jer nije izlgedalo kao da se hrani konvencionalnim izvorima drenaže, kao što su sneg, jezera, veliki rečni sistem ili topljenje glečera. Umesto toga, obilje vode odgovorno za padanje bilo je skupljanje padavina iz ekvatorijalnih tropskih oblaka iznad šuma na platou planine. Skoro kao da oblaci iscedjuju njihovu vodu na planinu kao na natopljenu krpu.

Nijagarini vodopadi

Nijagarini vodopadi su možda najpoznatiji vodopadi na svetu. Oni su destinacija mnogih medenih meseca, avanturističkih predloga, izazova, pa čak i ključnih trenutaka u istoriji Sjedninjenih Američkih Država. Ako niste čuli za njih, vreme je da izadjete i počnete da istražujete svet oko sebe!

Navodi se da vodopadi doprinose velikoj količini hidroelektrične energije u elektroenergetskoj mreži u istočnim SAD i Kanadi. Možda kao priznanje za ovo nasledje hidroelektrične energije, nalazi se statua Nikole Tesle. On je zaslužan kao prvi čovek koji je uspešno pretvorio energiju padajuće vode iz Nijagarinih vodopada u električnu energiju koja se distribuirala za privatnu i industrijsku upotrebu.

Viktorijini vodopadi

Izvor: https://www.airpano.com

Viktorijini vodopadi su možda najveći pojedinačni vodopad na svetu. Nalaze se na reci Zambezi na granici izmedju Zimbabvea i Zambije. Vodopadi su bili poznati kao i Mosi-oa-Tunia, što znači “dim koji grmi” na jeziku plemena Kololo koje je bilo pristuno 1800-ih. Kasnije, David Livingston, prvi Evrpoljanin koji je video vodopade, nazvao ih je u čast kraljice Viktorije 1855. godine. Toliko zapanjen izgledom vodopada, opisao ih je na sledeći način: “Prizori toliko neverovatni da su očarali andjele u njihovom letu.”

Zapremina vode iznad padova obično se kreće izmedju 300-3.000 kubnih metara u sekundi, dok godišnji volumen iznosi nešto više od 1.000 kubnih metara. Ovo znači da je volumen vode oko 1 milion litara u sekundi. Magla koja nastaje padovima može se videti i osetiti nekoliko kilometara dalje. Na primer, magla se može videti iz mesta Livingston (Zambija), koje je oko 11km daleko od vodopada.

Yosemite Falls

Izvor: https://www.insidephilanthropy.com

Yosemite Falls je najviši vodopad u Nacionalnom parku Yosemite, spuštajući se na ukupno 739 metara od vrha gornjeg pada do baze nižeg pada. Nalazi se u Sierra Nevadi u Kaliforniji, i glavna je atrakcija u parku, posebno u kasnom proleću kada je protok vode na vrhuncu.

Blizu vodopada se nalazi selo Ahwahneechee za koje je vezana jedna legenda. Stanovnici ovog sela nazvali su vodopad „Cholok“(„pad“) i verovali su da je bazen u podnožju bio naseljen duhovima nekoliko veštica zvanim Poloti. Po folkloru, ovi duhovi su pruzrokovali vetar koji je usisao jednu ženu sa svojim detetom koja je samo došla po malo vode.

Vodopadi u Srbiji

Srbija se može pohvaliti sa svojim vodopadima, malim u odnosu na ove gigante, ali to ništa ne oduzima od njihove lepote. Za vas izdvajamo:

Vodopad Tupavica

Itvor: https://www.portalmladi.com

Vodopad Tupavica se nalazi u samom srcu Stare Planine i ima veoma važan turistički značaj. Visok je 25 metara i njegova fascinantna lepota će sasvim sigurno očarati svakog turistu. Najbolje vreme za obilazak ovog vodpada je na proleće ili jesen.

Vodopad Kopren

Izvor https://www.youtube.com/watch?v=_70TwzwFVtU

Ovaj vodopad je drugi najviši vodopad u Srbiji i takodje se nalazi na Staroj Planini. VIsok je 103 metara i sastoji se iz nekoliko kaskada.

Vodopad Pilj

Izvor https://www.portalmladi.com

I ovaj vodopad se nalazi na Staroj Planini, koja je dragulj prirodnih lepota. Ovaj vodopad je visok 68 metara i time je treći u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *