Na mestu gde se spajaju planine Vršca i ravnice Banata, prostiru se vinogradi čije su mirisne plodove i prefinjeni ukus prepoznali i stari Rimljani. Od tada zanatlije iz ovih krajeva stalno rade na usavršavanju svoje proizvodnje vina. Rezultat tog usavršavanja? Ukusna i prefinjena vršačka vina najvišeg kvaliteta, koja jednostavno morate probati!

vrsacki vinogradi
Izvor: https://drinkedin.net

“In vino veritas”… Ne znamo da li je ova latinska izreka istinita, ali znamo da su vina iz vršačkih vinograda nešto zaista posebno. Osim činjenice da Vršačko vinarstvo datira još iz davnina, groždje iz kojeg se ova vina stvaraju rastu u prelepom prirodnom okruženju koje je teško opisati rečima.

Ako odlučite da obidjete “Vinske puteveVršca, razumećete o čemu pričamo. Kombinacija mirnih banatskih ravnica i bujnog zelenila vršačkih planina glavni je “krivac” za jedinstven i profinjen ukus vina ovog kraja. Dodajte tome nadmorsku visinu od 90-250m i blagu kontinentalnu klimu, i dobićete idealne uslove za proizvodnju vina.

Ono što je zaista zanimljivo je da prvi pisani zapis o vršačkom vinu datira jos iz 1494. godine. Tada je dvorski ekonomista Madjarske kupio bure vršačkog vina za madjarskog kralja Ladislava za 10,5 zlatnih florinti. Vremenom je popularnost ovih vina samo rasla. Tako su se u 19. veku vršački vinogradi smatrali jednim od najboljih vinograda u Evropi.

Koja vina iz Vršca treba probati?

Ovo je možda najteže pitanje. Ocenjivanje ukusa vina iz Vršca je gotovo teško kao i opisivanje predivnog okruženja u kojem se uzgaja groždje iz kojeg se pravi. Ono po čemu je ovaj region najpoznatiji jesu različite vrste belog groždja od kojih se proizvode vrhunska vina.

vrsacko vino
Izvor: https://www.ekapija.com

Najistaknutije vrste su Italijanski rizling (preko 50%), Rajna rizling, šardone, traminac, smedervka itd.. Ponos vršačkih vinograda je tradicionalno vino Kreaca koje je priznato sirom sveta.

Treba napomenuti i da su značajne količine ovog božanskog pića Vršca smeštene na tradicionalan način – u drvenim bačvama. To vršačkim vinima daje prepoznatljiv i profinjen ukus, što je prava poslastica za ljubitelje vina iz celog sveta.

Šta još možete videti na vršačkom vinskom putu?

Dokazi o vekovnom usavršavanju su brojni i autentični vinski podrumi koji se i danas mogu videti u ovom kraju. Vinarije su takodje idealna mesta za degustaciju vina, mogu se čuti interesantne priče o tome kako su napravljene, a moguć je i obilazak jedinstvenih mesta u kome se vina čuvaju.

Osim posete mnogim vinarijama, ne propustite priliku da upoznate lepotu prirode vršačkih planina i njihove okoline. I ne smemo zaboraviti čuvenu manifestaciju u ćast groždja, vina i vinarija pod nazivom „Dani berbe grožđa“ koje se tradicionalno održava u Vršcu svakog septembra.

vrsacki vinogradi
Izvor: https://www.serbia.com

Zanimljivosti o vršačkim vinima i vinogradima:

  • Vinograd je sastavni deo gradskog grba Vršca od 1804. godine
  • Tokom 19. veka ovi vinogradi bili najveći u Kraljevini Madjarskoj, a prema nekim podacima i najveći u Evropi. Rasprostiru se na površini od 10.000 hektara.
  • Godine 1875. održana je rekordna žetva i proizvedeno je 56 miliona litara vina!
  • Poljoprivreda je bila potpuno fokusirana na vinarstvo tako da su te godine vrščani morali uvoziti pšenicu kako bi se odrzali.
  • Najkvalitetnije groždje se jos uvek rućno ubire. U vrhuncu sezone angažovano je 800 do 1200 sezonskih radnika. To samo govori o velicini ovih plantaža.
  • Plantaže se nalaze oko vršačkih planina tako da se groždje moze brzo doneti u proizvodne pogone i tako ostati sveže.

Šta još možemo da vam kažemo? Spakujte se i krenite pravo u Vršac, i “živeli”!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *