Na planinama je zimska idila a vi i dalje žudite da krenete na put i kampujete negde na otvorenom. Nema razloga da čekate toplije vreme. Zimsko planinarenje ima par odličnih privilegije – jedna od njih je da ima manje ljudi. Tada je pejzaž mnogo dramatičniji sa vrhovima prekrivenim snegom. Zato se obucite, skupite društvo, uzmite opremu za kampovanje i put pod noge. Ovi saveti će vam obezbediti odličan provod u zimskoj sezoni.

1. Toplo se obucite

Dosta slojeva odeće je neophodno kako bi ostali utopljeni tokom planinarenja po snegu. Biće vam hladno na početku ali nakon nekog vremena provedenog kretajući se, postaće vam toplo. Imajući ovo na umu, nemojte obući previše slojeva odeće da se ne biste znojili.

Što se tiče toga šta obući, odeća koja vam je uz telo treba biti od vune ili sintetike. Sledeće treba obući vunene pantalone i majicu ili prsluk kako bi se izolovali. I na kraju obucite vodootpornu jaknu za kišu i kišne pantalone kako bi bili suvi.

Potrebno vam je i par debelih vunenih čarapa, vodootporne rukavice i topla kapa otporana na vetar. Ukoliko vam je glava izložena hladnoći, možete izgubiti veliku količinu toplote tela, tako da uvek treba nositi kapu, dok će čarape i rukavice  sprečiti da vam sneg dodiruje kožu. Mnogi planinari nose i grejače za ruke kako bi sprečili smrzavanje prstiju.

2. Nikad ne planinarite sami

Čak i da ste najiskusniji planinar, uvek je bolje povesti još jednu osobu sa sobom. Zimsko planinarenje donosi dodatne opasnosti koje obično nisu problem kada je toplije. Ukoliko padnete i povredite se, ne želite rizikovati da se smrznete od hladnće  zato što nikoga ne možete da dobijete.

Planinarenje po snegu može biti nezgodno zato što ne znate šta se krije ispod snega. Ukoliko ne poznajete stazu kojom idete, nećete znati da li se ispod krije reka ili udubljenje. Lavine se takođe mogu iznenada dogoditi, tako da je preporučljivo da neko sve vreme zna gde se nalazite ukoliko se nešto dogodi.

3. Unosite dovoljno tečnosti

Ispijanje vode je možda poslednja stvar koju želete da radite kada je napolju hladno, ali je važno piti dosta tečnosti tokom dana. Podjednako je važno ostati hidriran koliko leti toliko i zimi. Ponesite termos i peć za kampovanje kako bi mogli podgrejati vodu za čaj, kafu ili toplu čokoladu i ostati utopljen tokom celog dana.

4. Izvidite mesto za kampovanje

Nakon što ste završili sa planinarenjem za taj dan, odvojite vreme da ocenite potencijalno mesto za kampovanje. Prvo treba biti siguran da se ne nalazi na mestu gde se može desiti lavina, kao što je na primer dno planine prekriveno teškim snegom. Takođe je preporučljivo da se ne nalazite direktno ispod drveća, koje može svaki čas da se obruše zbog teškog snega koji se nalazi na njima.
Zimi je vetar mnogo učestaliji nego leti, zato obratite pažnju da vam mesto bude zaštićeno od vetra. Treba biti što toplije kada kampujete, pogotovo zato što nećete mnogo da se krećete. Ukoliko je moguće, postavite šator na mesto gde će sunce izaći i tako se brže utopliti.

5. Ponesite pravu opremu za kampovanje

Jednom kada ste odabrali savršeno mesto za kampovanje, postavite vodootpornu ceradu ili neki pokrivač na zemlju ispod šatora kako bi sprečili da voda prodre. Ponesite najmanji šator koji imate jer će tako vašem telu trebati manje vremena da se ugreje u odnosu na veći šator. Šator bez velikih otvora i prozora je savršen kako vazduh ne bi prodirao unutra. Takođe, treba biti siguran da imate čvrste šatorske stubove ukoliko duva jači vetar.

Što se tiče vreća za spavanje, treba vam drugačija vreća u odnosu na onu koju koristite tokom letnjeg kampovanja. Koristite izolovanu vreću koja obezbeđuje dodatnu toplotu i dodajte podlogu ispod kako bi vam bilo toplije, udobnije i kako bi spečili gubitak toplote.

6. Ponesite opremu za sneg

Bez obzira što ste leti mnogo puta išli istom stazom, ona može drugačije da izgleda kada sneg prekrije znamenitosti koje ste navikli da vidite. Ponesite gps uređaj i dobre mape ukoliko se izgubite i pobrinite se da ih svi u grupi imaju. Dogovorite se kojom ćete stazom ići i ukoliko vam se ne čini bezbednom, obavezno promenite put.

Važno je da znate da čitate topografsku kartu. Ako je nikad ranije niste koristili ili vam treba podsećanje, pitajte druga ili nekoga ko može da vam objasni.

Ukoliko se izgubite, ne paničite. Smireno pogledajte kartu i gps uređaj da bi videli gde se nalazite i pokušajte shvatiti gde treba dalje ići. Ako je potrebno, vratite se istim putem dok ne shvatite gde se nalazite na karti. U slučaju da ste se odvojili od grupe, duvajte u pištaljku ili budite glasni kako bi vas čuli.

7. Ponesite dodatna drva za vatru

Ukoliko kampujete u autu, smatrajte da treba poneti dodatna drva sa sobom. Iako ste navikli da tokom leta možete naći drva bilo gde da kampujete, nemojte smatrati da će se isto dogoditi i zimi. Pod jedan, zemlja je potpuno prekrivena snegom što čini potragu teškom. Velika je šansa da i drvo koje pronađete neće goreti zato što je vlažno.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *