Postoji nekoliko osnovnih stvari za planinarenje koje svaki strastveni planinar treba da poseduje i nosi pre nego što krene u avanturu. Bez obzira da li ste tek početnik ili već iskusni planinar, ovo su neke od ključnih stvari koje trebate imati čim napustite kuću i krenete u jos jedanu avanturu. Ovih 10 planinarskih stvari pokrivaju nekoliko sezona ali za ekstremnije uslove ili duže šetnje treba razmisliti o dodavanju dodatne opreme vašoj kolekciji. Nemojte biti jedan od onih ljudi koji poseduju „all the gear and no idea „, uverite se da znate kako se koristi vaša oprema.

 

1.Karta i kompas – Proverite da li ste nacrtali svoju rutu za planinarenje pre nego što krnete, i naravno ponesite kartu sa sobom. Ako je vaša odabrana ruta nedustupna iz nekog razloga, karta je od suštinskog značaja za pronalaženje alternativnog puta.

Kompas će biti neprocenjiv ako se ispostavi da je vaša ruta nedostupna. Mali kompas ne samo da će pomoći da se krećete u pravom smeru, nego takodje možete da izmeriti rastojanje do krajnje destinacije.

 

2.Komplet prve pomoći – Prvo se uverite da je vaš komplet za prvu pomoć spreman za upotrebu. Morate biti spremni da učinite više nego što je zavijanje posekotine, najbliža pomoć može biti daleko. Kompaktni kompleti su zaista korisni, jeftini i lagani. Veoma je važno da se komplet dopunjuje posle svakog planinarenja.

 

3.Slojevi – Čak i na toplom danu vreme može biti promenljivo. Ovo je još važnije kada se hoda primorskim putevima i na velike nadmorske visine, gde vreme može da se veoma brzo menja. Temperatura može da varira u toku dana, sunčano jutro ne mora uvek da obećava sunčan ostatak dana. Ako se pešači tokom zimskih meseci, naravno da je potrebno više toplije odeće i to u više slojeva.

 

4.Zaštita od sunca –  Kada ste izloženi suncu duže vreme, opekotine od sunca su neizbežne i mogu biti vrlo nelagodne i štetne. Čak i ako je dan kišovit postoji rizik od opekotina od sunca, tako da nosite kremu i zaštitite se koliko je to moguće. Kape i svetle boje odeće takodje mogu pomoći u zaštiti od sunca i smanjuju rizik od moždanog udara izazvanog od sunca.

 

5. Torba/ Ranac – Na kratkim šetnjama možete poneti jednostavnu torbu ili nešto sa dovoljno prostora da smestite nekoliko osnovnih stvari navedenih ovde.
Tokom duže šetnje (posebo zimi), ranac je koristan za dodavanje dodatnih slojeva i oprema koja može biti potrebna.

 

6.Hrana i voda – Tokom šetnje potrebno je mnogo energije, tako da se uverite da imate dovoljno hrane da bi ste imali energetski podsticaj. Suvo voće i orasi su idelne užine. Sendvič ili testanina će vam pružiti mnogo potrebnih ugljenih hidrata.

Hidratacija je takođe veoma važna, Voda će pomoći u smanjenju izgradnje mlečne kislenine i smanjiće mišićnu napetost i bol.

 

7.Multi-alat – Korisni alat uključuje otvarač za flašu i konzerve, makaze, testericu, nož i još dosta različitih alatki. Ako pešačite kao grupa možete odlučiti da nosite alat u punim veličinama, koji naravno ima veću efikasnost u obavljanju posla svoje namene nego mutli-alat.

 

8.Izvor vatre – Ako se zadržite neočekivano duže nego što je predviđeno, izvor vatre će vam pomoći da se zagrejete. Kremen je korisan, ali uverite se da znate kako da ga koristite! Drugi izvori vatre uključuju upaljač ili vodootporne šibice…

 

9.“Storm shelter“ –  Ovo podrazumeva nekoliko načina zaštite od oluje, planinsko sklonište ili različite vrste šatora za zaštitu od oluje.

 

10.Mobilni telefon– Mobilni telefon je od suštinskog značaja za vanredne situacij. Možda nećete imati uvek signal, posebno  u  udaljenim područjima, ali uvek možete koristiti poziv za hitne slučajeve na svom telefonu. Takodje je koristan za praćenje vremena. Uverite se da je potpuno napunjen pre nego što krenete u avanturu!

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *