Zaovinsko jezero je veštačko jezero koje se nalazi na planini Tari., kod mesta Zaovine. Jezero je nastalo tako što je branama pregradjen tok reke Beli Rzav. Cevovodom je povezano za hidro elektranu „Bajina Bašta“ kojoj služi kao rezervoar.

Izvor https://www.pinterest.com

Karakteristike Zaovinskog jezera

Zaovinsko jezero je stvoreno izmedju 1975. i 1983. godine, njegova površina je 15 kvadratnih kilometara i takodje ima pet zaliva. Ova mala jezera su takodje povezana cevovodom do glavnog tako da se voda iz njih može pumpati u veliko jezero.

Tokom kišnih sezona, kada je vodostaj reke Drine velik, iz nje se pumpa voda u Zaovinsko jezero pomoću 8 kilometara dugog cevovoda. Kada je situacija obrnuta, odnosno kada je vodostaj Drine nizak, voda iz jezera se pumpa u reku. Ovim procesom se stvara električna energija tako što voda okreće turbine koje se nalaze u cevovodu.

Kada površina jezera dostigne pun kapacitet, može napajati hidroelektranu čitavih 20 dana.

Maksimalna dubina jezera je 110 metara i odlikuje se veoma visokim kvalitetom vode. Voda je toliko čista da se uz minimalnu industrijsku preradu može piti.  Leti ima kupača na neuredjenim plažama, i jezereo se takodje koristi za uzgoj pastrmke.

Na dnu jezera se nalazi potopljeno čitavo selo. Kao što je za očekivati, od većine gradjevina ostali su sami kameni temelji. Ipak, uspešno su identifikovani objekti kao što su ambulanta, kantina kao i nekoliko radničkih kućica.

Prirodni raj

Izvor https://nezavisni.rs

S obzirom da se jezero nalazi u okviru Nacionalnog parka Tara, nije teško zaključiti da obiluje raznim retkim primercima života. Jezero je okruženo prostranim šumama, i bitno je napomenuti da se ovde nalazi 50% flore cele planine Tare! Na ovom podrčuju je utvrdjeno prisustvo skoro 600 različitih vrsta biljaka.

Pružamo vam neke zanimljive karakteristike ovog biljnog raja:

  • Od celokupnog broja zabeleženih biljnih vrsta, čak 55 se nalazi na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije
  • Od 330 medjunarodno bitnih biljnih vrsta u Srbiji, 25 se nalazi u području Zaovinskog jezera
  • Takodje, na ovom području se nalazi 15 zaštićenih vrsta biljaka, medju kojima je čuveni runolist, koja je veoma retka i zaštićena biljka u čitavoj Evropi.

Područje ovog jezera je mesto gde je čuveni srpski biolog Josif Pančić otkrio Pančićevu omoriku, kao i srednjovekovno utvrdjenje “Grad”. Utvrdjenje je srušeno osamdesetih godina prošlog veka i njegovi ostaci su korišćeni za pravljenje brane koja je stvorila Zaovinsko jezero.

Kada pogledate bogatstvo Zaovina, nije iznenadjenje zašto je dobilo nadimak “Dragulj Tare”.

Zaovinsko jezero danas

Izvor www.mondo.rs

Aprila 2019. brojni mediji u Srbiji su počeli da izveštavaju o ogromnom isušivanju jezera. Drastična količina vode je ispumpana iz jezera u razmaku od 15 dana. Zaliv Jelisavčevići, u kome je normalna dubina vode 20 metara, isušen je do te mere da je bilo moguće hodati pešaka po njemu.

Nivo jezera je spušten za neverovatnih 40 metara, različiti izveštaji govore da je čak dve trećine zapremine jezera nestalo. Žalbe su stizale od lokalnog stanovništva, turista, ribolavaca, udruženja za zaštitu životne sredine kao i od predstavnika Nacionalnog parka Tara. Ovaj proces ispumpavanja vode je doveo do stvaranja nekoliko klizišta, tako da su predstavnici Nacionalnog parka proglasili ovo područje za rizično.

Izvor www.mondo.rs

Elektroprivreda Srbije (EPS), oglasila se povodom optužbi i izjavila da se voda ne koristi prekomerno, te da je sve u granicama normale. Ali nakon prevelikog pritiska javnosti, voda je počela ponovo da se upumupava u jezero.

Nažalost, Zaovinsko jezero nije jedini primer uništavanja prirode zbog hidro elektrana. Tokom 2018. godine isti problem je snašao i Vlasinsko jezero, gde je isušeno neverovatnih 60% jezera zbog privatnih mini hidrolektrana. Nije teško zaključiti da će nastanak novih elektrana doprineti samo ubrzanom uništavanju prirodnih lepota i kao i svog života u ovim staništima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *